Islamic Widget

Yamaha Raider

Yamaha Raider
My Yamaha Raider 2010
CLICK the links below to Visit Me at.....

MY FACEBOOK

And join me at.....

BERSATU BIKERS CLUB (FACEBOOK GROUP PAGE)

or...

visit the OFFICIAL BLOGSPOT FOR BERSATU BIKERS CLUB



"safe ride.. enjoy the beautiful world"

Cerita Minggu Ini..



Cerita 1:

Aku baru je balik selepas 1 1/2 ari berada di Jeddah.. skrg ni dah tggl kat hotel baru, Moevenpick Hotel. Bagus jugak tempat hotel ni. bilik besar.. kedai berhampiran.. dpt 50% discount makan kat restoran dia.. Ayam goreng 'Al-Baik' kegemaran ramai pun dekat je... lebih-lebih lagi ada pusat Bowling dlm 5 min perjalanan kaki dari hotel.. best la.. so, di pendekkan cerita... aku dan member2 aku pegi la breakfast kat restoran hotel ni.. tp kami dtg lagi 1 jam setengah sebelum breakfast habis.. sebab dpt mkn heavy breakfast pastu lunch skip je la.. eheheh bijak tak? memang bijak kalau nak save duit utk mkn.. heheheh video

lepas breakfast kitorg pun pegi la ke bowling centre utk membuang masa.. main punya main.. 5 frames lepas... tp ok la.. murah byran dia..tutup mata je la byr.. heheh cuma aku ni part sukan2... 2-3 bulan skali baru main.. memang terasa longgar skru kepala lutut aku... masa ni pun aku nak naik tangga pun susah.. muscle kencang beb.. huhuhuh tu la.. kaki bangku... sukan sket dah sakit2.. hehehehe tp yg penting fun dan yg dapat aku masih banggakan ialah.. walaupun jrg main bowling tp aku tetap dpt score tak kurang dari 100 pts.. ok la.. =)



Cerita 2:

aku beli keta baru.. hahahahaha selama ni aku memang tak mempunyai kereta.. asyik naik motosikal je... pegi kedai beli colgate pun naik moto... best giler naik easy ride aku tu... santai je... ari tu aku cuba bantai full speed kat highway straight... start dari selekoh moderate aku dah bantai 130kmh... korang bygkan la easyride main kat selekoh.. klu korang rasa main sportbike kat selekoh tu best... aku yg pernah pakai Yamaha R6 2009 ni pun rasa Easy Ride lagi thrilled kat selekoh... wawawawawa....

errr... salah cerita la.. cerita pasal keta baru aku kan? hmmm... keta baru tu sebenarnya keta 2ndhand je la.. faham2 la aku ni bukannya minat sgt dengan keta.. klu moto baru aku beli yg betul2 baru dari showroom.. heheh ni pun sebab abah tercinta aku la ni... dia ckp nak beli keta 2ndhand yg murah2 byrn bulanan.. tapi nak pakai nama aku utk loan.. aku tgk keta pilihan dia ni kecik sgt.. Ford Fiesta.. huhuh aku pun ckp la.. nak beli keta tp pakai nama aku kena beli keta yg besar2 sket... baru aku suka nak ikut pakai.. heheh erti kata lain keta ni keta aku la sbb aku yg ikut bayar jugak... lagipun aku terfikir la.. tak payah aku nak beli keta baru bila dah kawin nnt.. =) so.. aku dan abah aku sebulat suara bersetuju utk membeli Hyundai Santa Fe turbo diesel. condition bagus jugak tp ada la part yg kena baiki sket... tp ok la.. masih berbaloi utk membeli keta ni... kat dalam dah ada siap pasang DVD touch scren monitor.. wuiii... hebat!! siap boleh pakai bluetoooth pairing dengan henfon aku lg.. main mp3 dari henfon aku je.. pastu ada monitor kedua utk passenger blakang.. memang best~ hehehehe harap2 keta ni tahan la.. sampai aku kawin.. heheheh

~ Khamis, 20 Mei 2010 0 comments

DEINO'S SHOP


Salam~~~
Bismillahirrahmanirrahim~~
dengan ini saya merasmikan pembukaan rasmi yg tak rasmi
Deino's Shop
hehehehehe
ni baru permulaan je... insyaAllah akan byk brg2 yg akan dijual..
buat masa ni aku jual baju2 tee 'special design', gadgets yg cool..
belum byk lagi.. sabar2 ye.. hehehe
buat masa ni brg2 Deino's Shop hanya dpt dibeli di sekitar BRUNEI dengan cara
CASH & CARRY..
bagi rakan2 dari luar Brunei.. yg betul2 ingin membeli insyaAllah akan dipertimbangkan
utk mbyr melalui bank dan brg akan dihantar melalui post selepas pembayaran diterima..

sila la tengok2 kat
http://deino-s-shop.blogspot.com/

~ Ahad, 16 Mei 2010 0 comments

BBC Charity Ride to Pusat Bahagia, Kg Pulaie (UPDATE)

Salam~~ ni update dari post sebelum ni.. ari tu aku ckp nak upload video kan?

unfortunately, the video were too big to be uploaded here.. so i will just put a link to my video in my facebook...

nak tgk kene sediakan earpiece atau headset masing2 dan mesti concerntrate tgk..
kpd siapa2 yang hati nya mudah tersentuh.. sila sediakan tisu..
sbb video kali ni memang menyentuh perasaan

org yg xde perasaan je yg takkan tersentuh.. hehehe

CLICK HERE FOR THE VIDEO LINK


p/s: hampir semua gambar2 candid yg diambil adalah snapped by myself.. cousin aku kasi pinjam camera DSLR baru dia.. aku pun apa lagi.. buat2 mcm pro la.. tp setting satu apa pun aku tak tau.. set auto, pastu main fokus je la.. tu je yg aku tau pasal camera.. hehehehe
dan video tu aku ambil menggunakan handphone aku HTC GOOGLE NEXUS 1, so memang tak clear sangat kualiti video tu. sorry ek..





~ Ahad, 2 Mei 2010 0 comments

BBC Charity Ride To Pusat Bahagia


BBC charity ride to Pusat Bahagia this morning (28th April) was a very remarkable memories for each of us... terharu dan terhibur dengan gelagat2 insan istimewa... byk pengajaran secara tidak langsung menggamit di hati masing2... We might seems like other BAD ASSES BIKERS but afterall we're still human beings...

currently i'm trying to make another slideshow video about today's ride... hopefully can finish it a.s.a.p. terpaksa download a new software sebab my movie maker were crashed... uh uh.. i need new laptop.. hahahahaonce i'm done making the video.. im gonna upload it in youtube and in my blog... lots of pics and fun videos to insert to become a single video..... just give me some time to find ideas... =)

~ Rabu, 28 April 2010 0 comments

BBC 'suka-suka' Ride To Kuala Belait Town


Ride kali ni semua Brother BBC mengumpul dan menyumbangkan derma secara spontan bagi Tabung Amal Kuala Belait yang diserah kan kepada ketua penganjur tabung amal oleh Timbalan Yg Dipertua BBC, S55 Zaini



more pics in the simple slideshow video
simply watch it in my...

YOUTUBE




~ Ahad, 11 April 2010 0 comments

Day Out with Them.. Perth City Chilling & Perth Zoo Visits

7/4/10 trip kali ni aku pegi Perth City, Australia dan yang best trip kali in aku stay over di sana 2 hari.. so aku ajak kawan2 aku melawat tempat2 yang best.. walaupun tak banyak tapi aku rasa puas hati dengan trip kali ni...


Hmmm... i forgot when was my last time visiting the zoo? hehehehe it's like...20 yrs ago??

This is kinda a special moment for me... kangaroo ni memang bebas di dalam zoo.. jinak dan tak memperdulikan manusia yang ingin membelai & bergambar dengannya secara dekat.. pendek kata kangaroo ni buat tak kisah je.. but when comes to me taking pic with her.. she shows some interest in me.. rasa2 nak bawa balik binatang ni.. heheheh lepas tu bila orang lain nak bergambar selepas aku.. dia buat2 tak kisah lagi... memang aku SPECIAL hehehehe



A Video & Picture Slides during visiting the Perth Zoo
For HD please CLICK HERE
or
visit my YouTube HERE


Lisa & Christie

Aku sesat di dalam Hutan Zoo??


ni sebenarnya sebelum kitorg naik ferry menuju ke pulau di mana terletaknya Perth Zoo.


Hmmm... I forgot what they call this ferry wheel in Perth.. LOL




Gambar2 kat bawah ni masa aku keluar jln2 dengan member2 yang lain pusing2 dalam Perth City.. Shopping centre kat sini kecik je kawasan dia... and we didnt do much here selain daripada pusing sana pusing sini.. masuk kedai keluar kedai...

Yusniza

Hj Hairul, Roziman & Norsiah duduk2 tunggu Yusniza beli barang


Ni time aku nak snap pic ni.. aku tak sedar diorang nak aku amik gambar ala2 candid konon.. penat je aku kira 1,2,3...


Patung ni kat jumpa kat luar kedai jual Cigar & Rokok.. mulut patung tu terbuka sbb utk diorg letak Cigar dalam mulut tu.. tapi aku rasa2 tiap kali diorg letak cigar kat sana mesti tak sampai 5 minit dah hilang kena kebas~~

Gambar kat bawah ni aku lupa apa nama tempat dia.. tapi diorag buat ala2 jln di England.. malas aku nak cari lagi nama tempat ni.. pandai2 la korang cari kat google search.. heheheh


bawah ni aku saja je nak buang tebiat..

~ Jumaat, 9 April 2010 3 comments

BBC 'suka-suka' ride to Ulu Labi, Kuala Belait.

4hb April 2010, pagi-pagi lagi aku dah bangun.... semangat nak ride dengan bro riders lain dlm Bersatu Bikers Club.. destinasi yg dituju.... Ulu Labi, Kuala Belait. Tak tau di mana Ulu Labi? sebab ada jugak kwn2 fb aku tanya "mana Labi tu?" heheh tapi yg bertanya tu sebenarnya kwn aku dari Malaysia.... rupa2nya dia tak tahu aku sebenarnya 100% Bruneian dan tinggal di Brunei.. mungkin sebab aku terer cakap org M'sia sebab tu dia ingat aku org M'sia.. hehehe video

7.30am.. waktu yg ditetapkan utk berkumpul di dewan kemasyarakatan Tutong (daerah aku).. tapi aku sempat lagi breakfast... dekat2 pukul 8am baru aku pegi ke tempat yg dijanjikan.. bukan aku tak tepat janji... tapi start ride pukul 8am.. perut kosong.. aku makan roti canai lebih penting dari ride perut kosong kan?

kira-kira jam 9.15am.. kitorang memasuki simpang Sg. Liang menuju ke Ulu Labi yang mana perjalanan masih lagi jauh dan kitorang berehat sebentar di Luagan Lalak sebab otot-otot punggung dah semakin pejal akibat duduk terlalu lama ketika riding... heheheh

pastu kitorang teruskan perjalanan dan sampai di penghujung jalan di rumah panjang Teraja.. dan berehat di sana selama kira-kira 30min sebelum berpusing balik dan terus menuju ke destinasi Wong Kadir (wasai Kadir). dah lama aku tak datang ke wasai ni.. kali terakhir ketika aku masih berumur 16 tahun?? sekarang umur aku dah........ heheheheh time dulu aku siap camping bermalam lagi.. planning nak camping di sana selama 2 mlm 3 hari.. tapi cuma 1 mlm saja yg kitorang sanggup disebabkan ada entiti-entiti yang suka sangat nak 'camping' bersama kami walaupun kami tak jemput diorang... ish.. seram...

selepas 1 jam lebih berada di sana.. kami bersiap sedia utk pulang dan singgah sebentar di OJ Mawar Cafe utk lunch... aku pada ketika ni memang penat sangat-sangat selepas mendaki dan menuruni bukit ketika menyusur denai menuju dan balik dari Wong Kadir... dah tak banyak bunyi aku pada ketika ni..

kami berpisah di Pantai Seri Kenangan, di daerah kelahiran ku.. dan ride suka-suka ni berakhir dalam pukul 2pm..

memang best ikut ride semenjak S53 mengambil alih tampuk presiden Bersatu Bikers Club ni.. banyak je Ride Suka-Suka ni dia buat... cuma aku saja yg susah nak dapat cuti... dan hasilnya aku mendapat sunburn di leher belakang ku yang terdedah dengan sinar matahari.. huhuhuh

~ Ahad, 4 April 2010 0 comments

Beli Handphone Baru (^_^)


Wah~~~~ akhirnya sampai jugak cita2 aku nak beli HP baru ni... dah lama aku berfikir panjang sama ada nak beli yang ni, atau yang itu, atau pun tak payah beli langsung.. hehehe tapi ku gagahi utk membeli HP baru sbb selama ni HP yg aku pakai adalah NOKIA E75 milik adikku... sebab HP lama aku SONY ERICSSON K850i memang bermasalah dengan screen dia.. dah 3x aku hantar baiki kat kedai dan 3x tu jugak dia rosak.. sebab tu aku pinjam HP adikku buat sementara waktu.

Bila aku terasa dah lama sangat aku pinjam HP adik aku tu, aku pun rasa serba salah jugak.. last2 aku pun try la tengok2 HP yg latest2 di pasaran sekarang.. aku agak2 sebulan lebih aku pilih2 nak beli yg mana satu.. memang aku akui yg aku ni sangat2 cerewet dalam membeli apa saja jenis gadget. bila nampak benda tu, rasa nak beli tapi aku fikir betul2 "nak beli ke tak~ nak beli ke tak~" yg mana selalunya aku tak jadi beli.. heheheheh

So, setelah penelitian yang mendalam, fikiran semasak2nya aku pun mengambil keputusan utk membeli HTC GOOGLE NEXUS ONE dengan harga B$1,025(RM2,414) (converted by using XE - Universal Currency Converter)

Fuh!! memang tiada penyesalan utk memiliki HTC NEXUS ONE ni... mungkin orang nak kata HP ni ikut style APPLE IPHONE dan banyak member2 aku yg pakai Iphone suruh aku beli HP yg sama dengan diorang sbb Iphone ni best dgn applications. hmm aku memang setuju pasal kelebihan Iphone tu.. tapi tak terfikir ke Iphone 3gs sebenarnya dah lapuk? kenapa aku mesti beli
Iphone yg lebih mahal dari HTC sedangkan Iphone dah lama bertapak di dalam kedai? kedua, applications tu tak semua orang nak beli... so, nak dptkan applications yg canggih Iphone tu terpaksa di'JAILBREAK'kan. Tanpa jailbreak, iphone cuma la telefon canggih yang kena bayar utk mendapatkan applications.

Operating System bagi HTC N1 adalah Android OS, v2.1 (Eclair) merupakan operating system yg terbaru dalam dunia HP. memang mcm2 la kelebihan system ni... nak tau? jom baca apa yg best tentang HTC Nexus One ni... (copy & paste from other website)

# The Nexus One runs on Android 2.1, a version of the platform's Eclair software, which offers advanced applications and features including:

# Google Maps Navigation: offering turn-by-turn driving directions with voice output.
# Email: multiple Gmail accounts; universal inbox and Exchange support.
# Phone book: aggregate contacts from multiple sources, including Facebook.
# Quick Contacts: easily switch between communication and social applications.
# Android Market: access to more than 18,000 applications.

In addition, the Nexus One introduces new functionality and software enhancements:

# Enter text without typing.
# Use a voice-enabled keyboard for all text fields: speak a text message, instant message, tweet, Facebook update, or complete an email.
# Tell your phone what you want it to do.
# Search Google, call contacts, or get driving directions by just speaking into your phone.
# Take personalization to the next level.
# Dynamic, interactive, live wallpapers react to the touch of a finger.
# More widgets and five home screen panels allow for further device customization.
# Capture camera-quality pictures and video with your device.
# 5 megapixel camera includes LED flash, auto focus, zoom, white balance and color effects.
# View pictures and Picasa Web Albums in the new 3D Gallery.
# Record Hi-Res MPEG4 video, and then upload to YouTube with one click.
# Read your voicemail messages.
# Get transcribed voicemail with Google Voice integration, without changing your number.

ha~ aku rasa2 sekarang, kepopulariti Iphone telah menurun semenjak OS Android ni semakin banyak di pasaran... so, Apple inc sekarang mesti tengah susah hati dan berhempas pulas mencipta OS baru.. cuma aku harap2 jgn la Iphone lagi... orang lain dah keluar bermacam2 jenis HP baru.. Apple inc cuma ada Iphone je..
Samsung S8500 Wave, HTC Google Nexus One & Apple Iphone 3GS

Ok, aku nak sambung 'bermain' dengan HP baru aku ni... korang nak tau lebih pasal HP baru aku ni dari segi spectications, reviews & lain2?? click sini----> HTC GOOGLE NEXUS ONE ataupun korang rasa2 nak beli HP baru tapi tak tau mana satu yang betul2 menepati cita rasa... tengok2 la kat www.gsmarena.com. (^_^)v

ADIOS!!!

~ Ahad, 28 Mac 2010 0 comments

Clean Your Kidneys in Less Than $1

CLEAN YOUR KIDNEYS IN LESS THAN $1

Years pass by and our kidneys are filtering the blood by removing salt, poison and any unwanted entering our body. With time, the salt accumulates and this needs to undergo cleaning treatments and how are we going to overcome this?

It is very easy, first take a bunch of parsley (Daun Ketumbar) and wash it clean

Then cut it in small pieces and put it in a pot and pour clean water and boil it for ten minutes and let it cool down and then filter it and pour in a clean bottle and keep it inside refrigerator to cool.

Drink one glass daily and you will notice all salt and other accumulated poison coming out of your kidney by urination also you will be able to notice the difference which you never felt before.

Parsley is known as best cleaning treatment for kidneys and it is natural!


~ Isnin, 22 Mac 2010 0 comments

Crocs Sandals: Are They Dangerous on Escalators?


i've just recieve an email from a regular email sender.. and the contains were really shocks me.. a nice and easy to wear crocs sandals are dangerous?? well, i'm not the brand's fan but i saw lots of friends are wearing the sandals... so does it really dangerous?

so, here's the story i've copied...

Kids love their Crocs. The brightly-colored, odd-looking shoes are an international phenomenon, with more than 50 million pairs sold.

The company markets them as a comfortable all-purpose shoe. But more and more cases are popping up across the country in which parents say their children have been injured while wearing Crocs on escalators.

5-year-old Isabella Payne, of Huntsville, Alabama, lost her big toenail and needed stitches after her mom says her Croc got stuck in an airport escalator just two weeks ago.

Isabella's mom says, "She was just screaming, 'Mom, Mom!' Any kind of parent that's ever had a child be injured…it was this horrific blood-curdling scream."

6-year-old Brodie Horn was wearing Crocs when his parents say one was pulled into an escalator at the Atlanta airport. "He was standing," Brodie's mother tells INSIDE EDITION, "So I believe it got stuck and pulled like this," she says describing the incident. His mom says his foot was stuck for an agonizing ten minutes before someone helped them get it out.

"It looked mangled," she continued. "There were lots of gashes where the escalator stairs had kind of pushed against his toe."

Kathleen Huddy of the Good Housekeeping Institute says Crocs are great for the pool or beach, but kids should not be allowed to wear them on escalators. If a Croc "gets stuck…it can't be pulled out easily."

INSIDE EDITION asked Robert Belcher, an inspector with the Excel Elevator and Escalator Corporation, to demonstrate to Senior Investigative Correspondent Matt Meagher what might happen when a Croc is pressed against the side of a moving escalator.

"That would definitely do some damage to a child's foot," Belcher says, demonstrating how a Croc might be pulled in by the machine.

Other types of footwear like sneakers with dangling laces and flip flops have also been involved in many escalator injuries. But parents of some of the kids injured while wearing Crocs believe the rubbery texture of the shoe can stick to the side of the escalator and get pulled in.

Attorney Andrew Laskin represents two families who are suing Crocs for negligence after they say their kids were injured on escalators. Laskin says, "Crocs has a duty to warn parents of the danger inherent in its shoe."

Crocs denies the allegations in the lawsuits, and in a statement to INSIDE EDITION says that "consumer safety is a top priority." They continue on to say that "several factors can contribute to accidents, including escalator design and maintenance...and improper use." Crocs maintains that "parents should supervise and assist children on escalators."

That is of little consolation to Isabella Payne. Isabella's mother says, "Children just walking, parents and even older children need to know that they can have their feet mangled by an escalator because of these shoes."

More stories about Crocs Sandals accidents HERE


~ Ahad, 21 Mac 2010 0 comments

Fly on board with Yusuf Islam


Siapa yg tak kenal dengan Yusuf Islam? mungkin budak2 sekarang takkan tahu siapa Yusuf Islam... suatu ketika di zaman 70'an beliau merupakan idola & pujaan muda-mudi di London dan juga seluruh dunia muzik.. beliau amat disanjungi dan ketika itu beliau memang terkenal dengan nama Cat Stevens dan kemudiannya menukar namanya sebagai Yusuf Islam setelah beliau mengucapkan dua kalimah syahadah dan menjadi seorang Muslim pada tahun 1977..

Aku memang tak kenal sgt dengan kisah Yusuf Islam ni.. tapi ketika aku masih remaja memang aku tahu tentang kewujudan beliau.. tak sangka pula aku pada 20hb Mac 2010, ketika aku bekerja dari London Heathrow menuju Dubai, Yusuf Islam ada bersama di dalam penerbangan kami... memang aku teruja sangat dengan kehadiran beliau.. jadi aku mengambil kesempatan untuk bergambar dengannya dan meminta tandatangan sebagai kenang-kenangan bertemu dengannya...

Aku amat mengagumi dengan keperibadian Yusuf Islam, seorang yang pendiam, betutur dengan lemah lembut dan sentiasa tersenyum apa bila bercakap dgn kakitangan kabin. malah Pilot kami 1st Officer Brad Baldwin dari Australia yang merupakan peminat Yusuf Islam juga tidak menyangka seorang yg dulunya dikenali sebagai penyanyi, pemain muzik dan penulis lirik yg amat terkenal sekarang lebih merendahkan diri.. malah keperibadian beliau seolah2 dirinya bukan seorang yang pernah terkenal pada suatu ketika dulu... malah ketika aku berada di airport Dubai, aku memerhatikan nya berjalan menuju ke kaunter immigrasi dengan bersahaja dan orang2 di sekelilingnya cuma melintasi tanpa menyedari bahawa beliau adalah Cat Steven.

~ Sabtu, 20 Mac 2010 2 comments

Breakfast Ride with HOG (Brunei Chapter) friends

Morning 14th March 2010, i went to Brunei International Airport as early as 7.15am to meet some friends for breakfast ride... at 1st I thought this ride will gonna be closed friends ride with variety of bikes... but then i found out it's actually a breakfast ride for some closed friends of Harley Owner Group (Brunei Chapter) with 'special appearance' from Yamaha team.. so, the ride is contained with 3 Yamaha Riders & 8 HD Riders (10 cruisers & 1 supersport bike).

From Brunei International Airport, we make a move to Jerudong Fuel Station to meet another group of HD riders waiting for us there & after introducing self to each others we continue the 45mins journey to the neighbour of Brunei/Muara District, 'Tutong' and heading to the famous Indian restaurant, K.K Koya in Telisai, 20mins from Tutong Town.

After having our breakfast, then we moved for a short ride around Tutong Town before everybody heading to home after 10am....

ths video is only some few pics & cutted videos took during the ride...
its just a crap video with nice songs~
LOL
Align Center
video

~ Ahad, 14 Mac 2010 0 comments

I Follow them... =)